Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 5. syyskuuta 2011

Ruokasuunnitelma viikon 36 arkipäiviksi

Vinkkejä arkiruuaksi viikolle 36.  Ohjeiden annokset 4:lle hengelle.

Maanantai

Kermaista omenamakkarakastiketta riisin kera

Aineet:

Kaksi kotimaista omenaa

Yksi sipuli

n. 400 g makkaraa (miel. luomu)

ripaus valkopippuria

ripaus currya

suolaa

3 dl (tai enemmän jos tykkäät ohuemmasta kastikkeesta) kermaa

Keitettyä täysjyväriisiä

Työvaiheet:

Pistä riisi kiehumaan.

Kuori sipuli, kuutioi omena ja makkara.

Paista kevyesti kaikki edellä mainitut.

Lisää kerma ja anna hautua 10 minuuttia.

Ja ei kun syömään.

Tiistai

Lindströmin pihvit ja perunalumi

Aineet:

400 luomujauhelihaa

1 muna

kaksi keitettyä punajuurta + etikkaloraus/ etikkapunajuuria sama määrä

( kapriksia)

1 pieni sipuli kevyesti paistetuna

1 valkosipulin kynsi paistettuna

ripaus mustapippuria

suolaa 1 ½ tl

2 dl vettä tai kermaa

4 rkl vehnäleseitä

Työvaiheet:

Paista kevyesti sipuli ja v-sipuli.

Pistä kiehumaan AVECIT eli kuoritut perunat.

Laita kulhoon jauheliha, lisää muna, sipulit, mausteet, vesi, leseet ja raatettu punajuuri. Sekoita kunnolla.

Muotoile massasta pihvit.

Laita pannulle voita ja paista pihvit.

Ota keitetyt perunat ja puserrinta/ raastinta käyttöe tee niistä lunta suoraan lautaselle. Päälle voita ja suolaa. Viereen pihvit ja jotain hyvää tuoretta salaattia tai muita kasviksia. Voit tehdä kylmän kastikkeen paksusta kreikkalaisesta jogurtista siten että ripautat vähän suolaa ja paahdettua&kuivattua valkosipulia sekaan.

Keskiviikko:
Kesäkurpitsa-lipstikkakeitto
Jälkkärinä omenakiisseliä

Aineet:

n. 400 g kesäkurpitsaa

1 sipuli

1 rkl voita

Valkosipulia 2 kynttä.

nippu tuoressa lipstikkaa tai kuivattua vajaa 1 dl

Kasvis/liha/kanalientä. Arkeen nopea vaihtoehto on luomujauhe. Jauhetta 2,5 tl

Kunnon loraus rypsiöljyä.

Vettä 700 dl tai vähemmän riippuen siitä kuinka paksua keittoa haluat.

1 dl tuorejuustoa/ ranskankermaa/ juustoraastetta

Työvaiheet:

Paista voissa sipuli ja valkosipuli.

Paloittele kasvikset ja laita kattilaan. Kaada vesi, öljy ja mausteet sekaan. Kuten myös paistetut ainesosat.

Anna kiehua hiljalleen kunnes kesäkurpitsa on kypsää. Tämä tapahtuu nopeasti. Älä anna kiehua enempää.

Soseuta ainekset.

Lisää maitotuotevaihtoehto.

Anna kiehahtaa ihan hetki.

Tee vielä omenakiisseli jälkkäriksi.

Aineet:

n. 4 omenaa (lajikkeella ei niin väliä, sillä jos hapan lisäät sokeria jos happamuutta uupuu lisäät sitruunan mehua)

6 dl vettä

sokeria 1 dl

2 rkl perunajauhoja

(kanelia)

Työvaiheet

Kuori omena ja kuutioi

Laita kattilaan vesi, sokeri, omenat ja (kaneli). Kuumenna seosta kunnes omena pehmenee (älä yhtään pidempään, nyt ei tehdä hilloa!) ja lisää sen jälkeen perunajauho. Tarjoa kuumana kylmän kermatilkan kera. Keksi voi maistua myös kaverina.

Torstai


Palvikinkkupastavuoka (iso vuoka, joten riittää pakkaseenkin)


Aineet:

900 g täysjyväpastaa

Palvikinkkukastike:

300 g kunnon palvikinkkua (kauppahallit varmin osoite, mistä löytää)

4 dl kermaa

Nippu timjamia

2 tl hunajaa

suolaa

1 ½  maustemittaa mustapippuria

1 valkosipulin kynsi

1 sipuli

1 rkl voita

Tomaattikastike:

4,5 tölkkiä tomaattimurskaa

3 porkkanaa

1 sipuli

varsisellerin varsi

noin ½ dl oliiviöljyä

2 valkosipulin kynttä

1 tl hunajaa

suolaa

mustapippuria


Työvaiheet:

Kuori sipulit ja porkkanat ja pese varsiselleri - kuutioi kaikki muut mutta raasta porkkana.

Paista sipuli, valkosipuli ja kinkku.

Lisää kerma ja mausteet.

Jätä porisemaan n. 7 minuutiksi.

Tee tomaattikastike eli paista valkosipuli ja sipuli.

Lisää edellämainitut kattilaan tomaattimurskan, porkkanaraasteen, v-sellerin ja mausteiden kanssa. Anna kiehua vartti.

Ota iso uunivuoka. Asettele pohjalle ensin tomaattikastiketta niin että pohja peittyy juuri ja juuri, sitten makarooneista kolmannes, kinkkukastike, makarooneista 2. kolmannes, sitten tomaattikastiketta, kinkkukastikkeesta  loput, viimeinen kolmannes makarooneista, loput tomaattikastikkeesta.

Päälle juusto raaste.

Paista uunissa 200 asteessa noin puolituntia.

Perjantai
Hampurilaiset Slow Food-tyyliin


Paista etukäteen itse sämpylöitä tai osta 4 hyvää luomusämpylää. EI TODELLAKAAN MITÄÄN HAMPURILAISSÄMPYLÖITÄ JOTKA ON TÄYNNÄ SÄILÖNTÄAINEITA VOIDAKSEEN OLLA KAUPASSA VUODEN PÄIVÄT.

Jauhelihapihvit


Aineet:

200 g luomujauhelihaa

1 muna

1 puolikas sipuli kevyesti paistetuna

1 valkosipulin kynsi paistettuna

ripaus mustapippuria

suolaa 1 ½ tl

1 dl vettä tai kermaa

pestoa 1 rkl

2 rkl vehnäleseitä

Hyvää rapeaa salaattia suikalaina

Cheddaria (luomu)

Luomuketchuppia

Suolakurkkuja


Työvaiheet:

Laita sämpylät uuniin hetkeksi lämpenemään.

Paista muutama pihvi jauhelihamassasta.

Ota kaikki tarpeet esiin ja tehkää hampparit valmiiksi porukalla. Ja ei kun syömään, oheen voisi pistää vaikka  leffan pyörimään perjantain kunniaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti