Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 1. elokuuta 2011

Rapeakuoriset vaaleat sämpylät


Tässä on sämpyläresepti jolla saa loihdittua vaaleita, rapeita, epäterveellisiä mutta niin herkullisia. Näitä teen yleensä aina kun tulee ruokavieraita, sillä ovat kivoja esim. salaatin kaverina. Tosin eräs ystävämme söi näitä lisää sitten vielä siinä vaiheessakin kun oltiin jo jälkiruuassa;)

10 sämpylää
Ei näitä kannata tehdä enempää vanhenemaan, vaan leipoa uusia.

Aineet:

25 g hiivaa
2 ½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 8 dl vehnäjauhoja (silloin kun taikina irtoo näppärästi taikinakulhosta ja on sen oloista että siitä voisi pyöritellä sämpylöitä ilman että tarttuvat sormiin - on jauho määrä sopiva)

1. murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta) Paistimittaria voi käyttää apuna jos on epävarma olo. Liota hiiva veteen, lisää suola, öljy,  sokeri ja jauhot. (säästä pieni määrä sämpylöiden pyörittelyyn)

2.Veivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia.

3. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä  vähintään 30 min. Vaivaa taikinaa hieman ja pyöräytä sämpylöiksi.

4. Jätä pellille nousemaan  20 min ilman leivinliinaa.

5. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 250 asteessa n. 20 min. Hyvä väri paljastaa valmiit sämpylät. Jos on sitä mieltä ettei tämä rapeus riitä, niin toki voi suihkia vettä uuniin paiston aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti