Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 14. heinäkuuta 2011

Tilliliha - tuo sukupolveni kouluruokien painajainen

Tilliliha on oikein valmistettuna mahtava kesäherkku!

Tilliliha koulussa oli tosiaan karmivaa. Näin sanoo kaikki "aikalaiseni". Toisaalta moni on saannut kotonaan ja mummolassaan ihanaa vahvoja makuja omaavaa tillilihakastiketta. Silli on mahtava avec uudelle perunalle, mutta niin on tillilihakin. Tässä oma resepti, jolla saan aikaan sellaista herkkua mitä suvun naiset ovat kesäisin valmistaneet.

Aineet:

Vasikan lapaa n. 800 g (luita pitää olla)
50 g jauhoja tai enemmän jos haluat että kastike on paksua
2 rkl voita
2 rkl etikkaa
2 tl sokeria
erittäin iso nippu tilliä
reilut ripaukset ivalkopippuria
smetanaa 4 rkl
merisuolaa 3 tl
pieni sipuli
pala juuriselleriä
porkkana

Työvaiheet:

Laita kalvoista poistettu liha kattilaan. Päälle vettä niin paljon että peittyvät.Anna kiehua, ja poista harmaa vaahto. Kun vaahtoa ei enää synny, voit lisätä kasvikset ja mausteet. Sitten annat keittyä hiljalleen noin neljä tuntia, ei yhtään vähempää. Keittokirjat kehuvat kyllä että liha kuin liha valmistuu alle tunnissa - mutta niin ei synny kuin kuminpalasia. Siten voit ottaa lihan leikkuulaudalle, leikata sen palasiksi ja poistaa luun.
Sitten aika ottaa paksupohjainen kasari tai paistinpannu ja nopeasti kuumentaa voi sekä vehnäjauho - ei siis ruskistaa. Paksun "mössön" sekoitat lihaan joka on takaisin liemessä jossa on keittynyt. Sitten lisäät myös smetanan, reilusti tilliä, etikan ja niin on tilliliha valmis. Nauti uusien perunoiden kanssa. Sopii hyvin pakastettavaksi. Saat myöhemminkin maistaa kesää. Talvella tätä ei suinkaan kannata tehdä - mauttomasta tillistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti